Meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België

langste mosseltafel

In Antwerpen namen meer dan 400 Belgen plaats aan de Langste Mosseltafel van België. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan tafels met een totale lengte van 175 meter. Hoofdgasten waren Jan Boskamp en Sven Ornelis. Boskamp was helemaal in zijn element:  “Wat een unieke ervaring om met zoveel mosselliefhebbers aan tafel te zitten! Ik dacht dat ik veel mosselen kon eten, maar hier aan tafel zaten echt grote fans. En we deden het niet zomaar. De opbrengsten komen geheel ten goede aan onderzoek naar prostaatkanker." 

Met de Langste Mosseltafel bij Park Spoor Noord werd net geen record gebroken. Door het herfstachtige weer trok het evenement minder mensen dan verwacht. Het record Langste Mosseltafel van België van 2017 blijft dus in de boeken staan. Toen zaten 500 mosselliefhebbers aan een 150 meter lange tafel.

De Langste Mosseltafel

Met het initiatief voor de langste mosseltafel luidde de Zeeuwse mosselsector het herfstseizoen van de mosselen in. Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn en als geen ander de traditie van mosselfeesten kennen, konden ze zondagmiddag aanschuiven aan de Langste Mosseltafel van België. De 175 meter lange tafel stond onder de shelter van Park Spoor Noord in Antwerpen. “Een team van 35 mensen stond klaar voor deze uitdaging: 600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

De gasten aan tafel genoten zichtbaar van de mosselen. Zo zei een van hen: "Het is fris en regenachtig buiten, maar de mosselen zijn zalig en warm." Iemand anders voegde daaraan toe: "Volgende keer ben ik er weer bij, en neem ik al mijn vrienden mee. Dan verbreken we het record wel!" 

De timing van de Langste Mosseltafel is niet toevallig”, vertelt Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. “Hoewel het mosselseizoen al drie maanden loopt, zijn in het najaar de Zeeuwse mosselen op hun best: de schelpen zijn dan nog voller omdat er dan meer voedsel in zee is." Voor de Zeeuwse mosselsector is België het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België. De gemiddelde Belg eet jaarlijks 5 kilo mosselen.

Deelnemers aan de Langste Mosseltafel haalden met deze actie wel 2.500 euro op voor Distinguished Gentleman's Ride Antwerpen, een organisatie die bewustzijn creëert voor de gezondheid van mannen, in het bijzonder voor onderzoek naar prostaatkanker en ondersteuning voor zelfmoordpreventieprogramma's.

Lees ook
Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Epos inspireert de visspecialist met verrassende recepten, zoals met dit recept voor een Oosters mosselpannetje met knoflookboter.

De passie van mosselkweker Jos Steketee

De passie van mosselkweker Jos Steketee

Voor mosselkweker Jos Steketee heeft het mosselkweken een aantrekkingskracht die moeilijk te begrijpen is voor buitenstaanders: “Voor mij is dit het mooiste beroep van de wereld. Je bent erin geboren of je bent het niet. " De mosselsector heeft het niet makkelijk. Jos: “In 2008 waren wij genoodzaakt, door afspraken in het Mosselconvenant...